Woordenschat in de kleuterklas; categoriehuisjes met woordclusters

woordclusters categoriehuisjes

Het uitbreiden van de woordenschat in de kleuterklas legt een belangrijke basis voor later. Met behulp van deze categoriehuisjes oefenen kleuters woordclusters en samenhang tussen woorden.

Woordenschat

Een van de belangrijkste doelen in de kleuterklas is om de woordenschat van kinderen uit te breiden. Hiermee wordt een basis gelegd voor de verdere schoolloopbaan. Zo is een goede woordenschat belangrijk voor het begrijpen van teksten, iets dat in alle vakken, maar zeker de zaakvakken, terugkomt.

Een methode om doelgericht woorden aan te bieden is de ‘Viertakt van Verhallen’. Deze methode bestaat uit vier fasen: 1) voorbewerken, 2) semantiseren, 3) consolideren en 4) controleren. Een uitgebreide uitleg met praktische tips vind je de website van Juf Anja.

Woordclusters

Woordclusters zijn belangrijk in de tweede fase ‘semantiseren’. In deze fase is het belangrijk dat de kinderen de betekenis van een woord ontdekken. De woorden worden in deze fase aangeboden in clusters. Op deze manier leren de kinderen naast de betekenis van een woord ook de samenhang met andere woorden en kan het kind het woord categoriseren. Een voorbeeld van een woordcluster is fruit. Bij dit cluster horen woorden als appel, banaan en peer.

Om de onderlinge samenhang van woorden duidelijk te maken wordt vaak visuele ondersteuning gebruikt, zoals een paraplu waaronder de verschillende woorden hangen. Een andere manier is het gebruik van deze categoriehuisjes.

Letters leren? Zoek de letters in een letterdoolhof!

Categoriehuisjes

Op ieder huisje staat een categorie, ook wel woordcluster: fruit, kleren, vervoer, huisdieren, boerderij, meubels, weer en groente. Daarnaast heeft ieder huisje acht lege vakjes. In de vakjes plaatsen de kinderen de woordplaatjes die bij de categorie horen. Met behulp van de antwoordvellen kunnen de kinderen zelf hun antwoorden nakijken.

Om de werkbladen vaker te gebruiken is het handig om ze te plastificeren. Zo gaan ze langer mee.

Download

Download hier de categoriehuisjes.
Download hier de antwoordvellen.

De afbeeldingen zijn afkomstig van Freepik.com

Designed by Freepik Food vector created by macrovector_official – www.freepik.com Designed by pch.vector / Freepik Background vector created by anindyanfitri – www.freepik.com Fashion vector created by rosapuchalt – www.freepik.com Designed by Freepik Designed by Frimufilms / Freepik Business vector created by macrovector – www.freepik.com Designed by macrovector / Freepik Sale vector created by macrovector – www.freepik.com Tree vector created by macrovector – www.freepik.com Designed by gstudioimagen / Freepik Furniture vector created by upklyak – www.freepik.com Business vector created by macrovector – www.freepik.com Background vector created by freepik – www.freepik.com Food vector created by macrovector – www.freepik.com

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.