Een stappenplan voor spelling

spelling poster oefenen stap voor stap

Het schrijven van woorden met de juiste spelling begint bij het omzetten van een klank naar een teken. Door woorden in stukjes te hakken (auditieve analyse) en bij ieder stukje te kijken welke spellingregels eraan verbonden zijn, schrijven kinderen een woord juist op. En juist dít, is waar kinderen veel hulp bij nodig hebben.

Doel:

Kinderen ontwikkelen een vaste routine voor het correct spellen en schrijven van woorden.

Geschikt voor:

Groep 3, 4, 5, 6, 7 en 8.

Materiaal:

– Poster: Spellen – stapvoorstap

spelling poster oefenen stap voor stap

Verloop:

Op de poster zijn de stappen uitgebeeld die nodig zijn voor het correct spellen van een woord. Bij spelling is het van groot belang dat kinderen auditief correct kunnen analyseren. Vanuit deze auditieve analyse kunnen de kinderen de verbinding maken naar de spellingsregels. Daarna schrijven de kinderen de stukjes op en schrijven zo het woord.

Om dit te leren is het belangrijk dat kinderen een vaste routine ontwikkelen waarbij ze stap voor stap de woorden gaan spellen en schrijven. Op deze poster zijn de verschillende stappen afgebeeld die de kinderen kunnen helpen bij het inslijpen van de routine. De routine is als volgt:

  1. Opzeggen: Luister naar het woord  en/of zeg het woord. Egel
  2. Hakken: Hak het woord in de verschillende klanken. E-gel
  3. Denken: Bedenk welke spellingregels gelden in het woord. Ik hoor een -e- aan het eind, dus schrijf één -e- en één -g-.
  4. Schrijven: Schrijf het woord. Egel
  5. Controleren: Controleer of je het woord juist geschreven hebt, of je hebt geschreven wat je hebt gehoord.

Oefen en herhaal dit vaak met de kinderen. Bespreek tijdens spelling verschillende woorden stap voor stap en model de aanpak.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.