De tafels oefenen met een spel: wie is de snelste?!

tafels oefenen spel makkelijk moeilijk

Tafels komen altijd en overal terug en daarom is het belangrijk dat de kinderen deze goed oefenen. Het oefenen wordt nu wel heel leuk met dit spel waarbij het allemaal draait om reactiesnelheid. Geschikt voor jong en oud dankzij de twee verschillende versies.

Doel:

De kinderen kennen en oefenen de tafels van vermenigvuldigen.

Geschikt voor:

Groep 4, 5, 6, 7 en 8.

tafels oefenen tafelspel makkelijk moeilijk

Duur:

Gemiddeld: 15-20 minuten

Materiaal:

– Hotelbel
– Spelkaarten: Tafelspel – makkelijk of Tafelspel – moeilijk

Verloop:

Kies een van de varianten van het spel, makkelijk of moeilijk. De makkelijke kaarten zijn vooral geschikt voor groep 4 en 5. De moeilijke kaarten voor groep 6 tot en met 8. Print de kaarten uit en lamineer ze voor langer speelplezier.

Schud de kaarten door elkaar en verdeel ze gedekt over het aantal kinderen. Ieder kind legt zijn stapel gedekt voor zich neer met in het midden van de kinderen de hotelbel. Op iedere kaart staat een tafelsom of antwoord. Om de beurt draait een  van de kinderen een kaart om en legt deze op zijn eventueel eerder omgedraaide kaarten. Zo is bij iedere ieder kind maximaal één kaart zichtbaar. De volgorde waarin de kinderen aan de beurt zijn is met de klok mee.

Als er ergens anders op tafel een open kaart ligt met dezelfde uitkomst of de uitkomst van de som, moeten de kinderen zo snel mogelijk op de bel drukken. Wie dit als eerste (juist!) doet, krijgt alle open kaarten op de tafel. Deze worden geschud en komen onderaan de blinde stapel van het kind.

Kinderen die geen kaarten meer hebben zijn af en kunnen niet meer meedoen, tenzij zij die ronde nog kaarten hebben opgelegd. In dat geval mogen ze nog meedoen totdat er weer gebeld wordt door een ander of door henzelf. Als ze nog weten te bellen mogen ze de open kaarten pakken en blijven ze in het spel.
Het kind dat als laatste overblijft met kaarten is de winnaar van het spel. 

3 gedachten over “De tafels oefenen met een spel: wie is de snelste?!”

  1. Top! Dit is een Halli Galli – maaltafelspel!
    Ik heb ipv de kaarten af te drukken en te lamineren.. gewoon een boek speelkaarten gebruikt en er etiketten op gekleefd! Klaar!
    Bedankt voor dit top-idee!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.